Jeg er vild med åbne kilder

Frigivelse af ressourcer

Der er vist næppe nogen i den danske GIS-verden, der vil underkende betydningen af frigivelsen af de offentlige (GIS-)datasæt. Det er ikke mange år siden, at en forsyningsvirksomhed skulle investere millioner i basale kortdata, for at have de mest nødvendige grundlæggende datasæt. Det er heldigvis passé. Kortforsyningen og på sigt også Datafordeleren udstiller en væld af brugbare data, og det er nærmest kun din fantasi, der sætter rammerne for det mulige ud i GIS.

Samtidig begynder GIS-desktop software, designet efter Open Source-tankegangen, at have en meget høj kvalitet. For eksempel indeholder Qgis nu så meget funktionalitet, at det matcher den professionelle GIS-brugers krav, på et meget højt niveau. Dertil kommer at kvaliteten af web-teknologierne i form af især performance er løftet. Men også tilgængeligheden for – undskyld udtrykket – køkkenbordsudvikleren, er øget markant. Eksempelvis har Kortforsyningen offentliggjort et væld af javascript-kodeeksempler, som er tilgængelig for udvikleren.

Eksempler

Her nedenfor har jeg indlejret en række eksempler på offentligt tilgængelige data, som er anvendt i Open Source software. Det er alle eksempler, som ikke kræver nogen decideret programmering, blot lidt forståelse for GIS og web-teknologi.

Du vil få den bedste oplevelse af eksemplerne, hvis du åbner dem i sin egen fane via de angivne links.

Qgis og Kortforsyningens digitale terræn-model

I dette eksempel er Kortforsyningens digitale terræn-model downloadet for et område syd for Ribe. I området deltog vi i løbeklubben i et cross-løb, og snakkede efterfølgende meget om det krævende terræn. Det gav mig idéen til at lave en 3d-model for området og kombinere det med de GPS-data, som mit løbeur havde registreret. Kortmaterialet, der er “wrapped” over terrænmodellen, er Open Street Map.

Al databehandlingen er foretaget i Qgis og der er anvendt et plugin (qgis2threejs) til udstilling af modellen. Plugin’et genererer den rå web-kode til udstilling af modellen på en web-side. Koden er herefter lagt på mit domæne.

Man kan bevæge sig rundt i modellen ved brug af piletaster på tastaturet eller ved at bevæge musen med venstre knap aktiveret.

[iframe src=”http://giskonsulenten.dk/3dAnimationer/RibeCross.html” width=”100%” height=”300″]
Klik her for at at åbne i ny fane

 

Qgis temakort udstillet på web-side

Der er tit og ofte brug for at udstille simple temakort på web-sider, uden at der nødvendigvis er brug for særligt meget funktionalitet i browseren. Det viser jeg i dette eksempel, som dog ikke afspejler en særlig relevant tematisering af matrikelkortet, men det er blot tænkt som et eksempel.

I Qgis er der lavet en tematisering af matrikelkortet for Billund Kommune. Data er downloadet fra Kortforsyningen og lagret i en PostGIS-database. Ved hjælp af plugin’et qgis2web genereres koden, som efterfølgende er tilpasset til dansk (i det omfang det umiddelbart var muligt). Igen er kode-stumperne blot udstillet på min web-side. Baggrundskortet er Open Street Map.

[iframe src=”http://giskonsulenten.dk/qgis2web/index.html” width=”100%” height=”300″]
Klik her for at åbne i en ny fane

 

Kortforsyningens nemkort

Dette er nok den mest enkle metode til at vise enkelte informationer på et kort. Man logger blot ind på Kortforsyningens nemkort løsning (nemkort.kortforsyningen.dk) og der kan nu genereres et link, som kan indlejres på en web-side.

[iframe src=”http://nemkort.kortforsyningen.dk/Nemkort.aspx?id=aae54f80-4c7b-44ea-bdf5-c7a076644aa4″ width=”100%” height=”300″]
Klik her for at åbne i ny fane

Et lille suk i forhold til brug af Kortforsyningens web-services skal dog komme fra min side. Jeg forstår ikke, hvorfor det er magtpåliggende for Kortforsyningen, at anvendelse af deres kort kræver login. Det besværliggør anvendelsen i eksempelvis webkort-motorerne OpenLayers eller Leaflet en lille smule, fordi kaldet til tjenesterne altid skal ledsages af en bruger-identifikation. Jeg er ikke helt med på, hvorfor dette er nødvendigt, for så er det jo ikke helt åbne datasæt. Men måske kan nogle af jer læsere af denne blog, kaste lys over problematikken.


1 Comment on “Jeg er vild med åbne kilder